Борислав Иванов участва в разработката на едни от най-популярните .NET компоненти в световен мащаб вече повече от 7 години, с потребители десетки хиляди разработчици от цял свят. На събитието на 13 декември Detecting and solving memory problems in .NET apps той ще говори за това как се откриват и решават проблеми с паметта, както и за някой интересни инструменти за решаването им. Но преди това, ние решихме да го попитаме за това какво го мотивира в работата му и какво е най-голямото предизвикателство, с което се е сблъсквал.
Как започна да се занимаваш с .NET?

Малко случайно. Есента на 2002-ра година, ако не се лъжа, ФМИ. Реших да запиша избираема дисциплина, която да ми помогне да пиша реални приложения и да си намеря по-лесно работа. „Какво е това .NET Framework?“, попитах един колега. „Ами някакви библиотеки от Microsoft. Но курса е як, защото го водят студенти.“, отговори той. Тъй като исках да опитам от революционните за време си университетски курсове водени от студенти, а и технологията беше нова, се записах. Честно казано, бях несериозен и успях да го завърша чак следващата година. С течение на времето доста се запалих, изкарах още много курсове и същевременно започнах работа като .NET програмист.

Какво те мотивира в работата ти?

От една страна – възможността да придобивам нови технически и управленски умения, а от друга – да мотивирам, вдъхновявам и насочвам хората около мен.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Може би дизайна на интуитивно и функционално API за даден компонент. По принцип е трудно да предвидиш действията на клиентите си, но задачата се усложнява още повече, когато тези клиенти са софтуерни разработчици. В екипа редовно се случва да се спрем на даден вариант след многочасови дискусии и спорове и само дни след пускането на новата версияда дойде клиент с „неочаквана“ нужда, която звучи напълно логична и близка до ума, но ние не сме успели да я предвидим.

Как го разреши?

Честно казано, не съм. Но борбата продължава. Важното е грешките да не се повтарят.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Съветът ми би бил платформено-независим.

Първо четете. Четете много. Четете книги, четете чужд код, четете блогове, дори twitter. Четете за основните принципи на програмирането и разработката на софтуер, не само за конкретни технологии. Изграждането на фундамент и обща култура ни позволява да се справяме по-добре в морето от трудности и неизвестност, а и лесно да сменяме контекста.

След това пишете. Пишете много. Пишете на работа, но и в свободното си време. Пишете код, но не само. Помогнете за написването на книга, водете лекция. Няма по-лесен начин да научиш нещо от това да се опиташ да го обясниш на друг.

И разбира се, раздвижете се! Здравият дух обитава здраво тяло. Нека разбием мита за грозния, асоциален програмист с дебелите очила.


Стани част от потребителската група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ивайло Кенов разказва за страстта към .NET и преподаването
„Непрестанно се сблъсквам с проблеми и предизвикателства. Това е чара на професията“ – Любомир Петровски

 

Share This