Борислав Арнаудов има над 15 години опит в IT индустрията. Запознат е с всички етапи от асемблирането на хардуерни системи през администрирането на уиндоус и линукс мрежи и сървъри до създаването на бизнес софтуер за тях. Голяма част от опита си той натрупва в една от водещите компании за бизнес софтуер в света. През професионалния си път Борислав е минал през всички нива от Quality Assurance, през Софтуерен разработчик, Product Owner, и последните няколко години мениджър. С него ще ви срещнем на събитието От експерт към мениджър: ръководство за оцеляване на 1-ви юли. Преди това, Борислав ни сподели какво го вдъхновява в работата му и кои са неговите Топ 3 правила за успешно работещ екип!

Как започна да се занимаваш с ръководене на хора?

Темата с управлението винаги ми е била интересна, но преди ми беше доста далечна. Помогнаха ми няколко обучения, които карах преди години. Благодарение на тях пред мен се отвори една необятна вселена, в която се преплитат психология, soft skills, и мениджмънт. От тогава работата с хора и взаимоотношенията между тях за мен е една основна тема в професионалното ми развитие. Друга основна причина да започна да се занимавам с управление на хора беше желанието ми да помагам на хората да се развиват и да успяват в ежедневните си задачи и в кариерното си пътешествие.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Вдъхновяват ме предизвикателствата, заплетените казуси, при които няма просто решение. Вдъхновяват ме и успехите, които постигат колегите, за които се надявам и аз да съм допринесъл поне малко.

Кои са твоите Топ 3 правила за успешно работещ екип?

  • Добрата комуникация – без нея нищо не може да се свърши и липсата й е причина за много неоснователни конфликти.
  • Доверието – липсата му пречи на добрата работа между колегите и води до пропуски и пререкания.
  • Инициативността – необходима, за да се движи напред екипа, проекта и всеки от участниците.

Кое най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

За мен най-трудното и важно нещо в работата ми е да заслужа и задържа доверието и уважението на хората, с които работя. Без тях не само, че нямаше да можем да постигаме успехи заедно, но и аз не бих се чувствал удовлетворен от постигнатото.

Как го разреши?

Разрешавам го всеки ден, като се старая да си мълча, когато нямам нищо умно за казване и да спазвам обещанията, които давам. Е разбира се правя и доста други малки неща ежедневно, с които се старая да съм постоянен в позицията си, и да заслужа доверието, и уважението, което колегите имат към мен.

Какво би посъветвал всички People Management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път?

Бъдете готови за едно безкрайно пътешествие и винаги приемайте трудностите като предизвикателства, от които ще научите нещо ново!


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Богой Богданов: За постигането на добри резултати, трябва да изградим стабилни отбори
Натали Фарах: Екипът винаги трябва да има ясна цел

 

 

Share This