Димитри Капарис се занимава професионално с програмиране вече почти 20 години. В момента се фокусира върху C++, embedded development, image processing algorithms. Интересът му към блокчейн датира от 2010-та година. Какво го привлича в технологията и какво би посъветвал хората, които искат да се занимават с блокчейн прочетете в интервюто.

Как започна да се занимаваш със Blockchain?

В далечната 2010-та година попаднах на коментар в блог с политическа насоченост, където се споменаваше за проекта Биткойн. Тогава това беше единствената реализация на блокчейн – все още в ранен стадий и практически напълно неизвестна за широката публика, но с публикуван, работещ софтуер и мрежа! Именно това привлече моето внимание.

Винаги съм проявявал интерес както към софтуера и технологиите, така и към въпросите с глобална обществена значимост, какъвто е въпросът за съвременната финансова система и нейните проблеми. Биткойн веднага предизвика интереса ми като една алтернатива на статуквото. Спечели ме с изключителната простота и яснота на системата. Само след няколко часа изучаване на системата и прочит на манифеста на Сатоши Накамото (whitepaper), структурата на системата и механизмите ѝ на функциониране могат да станат ясни дори и за хора без криптографски или други задълбочени технически познания. Присъединих се към общността от разработчици и от тогава блокчейн технологията винаги е била сред интересите ми.

Кой е най-интересният аспект от работата с Blockchain?

Труден въпрос, тъй като технологията е обширна. Като разработчик, за мен представляват интерес и оптимизациите на мрежовия софтуер на ниско ниво, и проектирането и разработването на различни услуги за потребителите, и свързващите звена между тези различни слоеве. Последното е и темата на предстоящата ми презентация. В тази връзка намирам за уникално как се свързват технически,
социални и икономически елементи в една амалгама, която може да промени всички сфери на обществото ни.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Като програмист за мен това е управлението на сложността при писането на комплексни софтуерни системи.

Как го разреши?

Със строга дисциплина и навременно дефиниране на интерфейсите между компонентите на системата.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация – Kласически програмни интерфейси при работа с блокчейн?

На първо място, блокчейнът е повече от просто транзакционна система. Многото крипто валути, които съществуват днес, като такива са само едно приложение върху тази технология. Блокчейнът представлява дистрибутирана и децентрализирана база данни, която не подлежи на цензура и контрол от отделни лица и организации.

На второ място това е необходимостта и възможностите за създаване и развитие на разнообразни услуги и приложения, базирани на блокчейн.

И на трето място e възможността за всеки програмист да участва в създаването и разработването на такива приложения чрез добре познати класически  програмни интерфейси.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

Да не се отказват!


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: личен архив

Прочети още:
Звездин Бесарабов: Ethereum ме изумява
Алтернативи на Ethereum

 

Share This