Какво ново? - новини, статии, рубрики

Научете последните новини, прочетете интересни статии и вижте какво предстои...

 

Киберсигурност в приложения, базирани на блокчейн.

В тази статия ще се опитам да обясня основните принципи, които трябва да се спазват при проектирането на блокчейн решения и да насоча вниманието на читателите към определени дейности като създаване на портфейли и генериране, съхранение и използване на ключове. Текстът няма да анализира техническите нюанси за всеки от тях. По-скоро маркираните точки могат да се използват като контролен списък, за да проверите проекта си и това дали съответства на стандартите за безопасност.

повече информация

Скалируеми технологии: Как хиляди ресторанти и хотели използват софтуера на Fourth, за да се възстановят и излязат по-силни след кризата?

Управлението на бизнес в хотелиерската и ресторантьорска индустрия през 2020 г. със сигурност бе огромно предизвикателство за редица малки компании и големи вериги. Как SaaS решенията на Fourth, в голямата си част разработени от хъба в София, успяха да отговорят на нуждите за дигитална трансформация на техните операции само в рамките на броени месеци, може да проследите тук.

повече информация

Как SAP Labs България разработва иновативни облачни продукти: начин на мислене, технологии и процеси

Знаете ли, че един от най-обещаващите продукти с отворен код за мащабно управление на Kubernetes в света се разработва от SAP Labs България? Или това, че местният отдел е въвел идея за междуекипна проверка на код, към която проявяват интерес в Германия и Израел? По какъв начин компанията постига тези значими в глобален мащаб резултати? И какви са технологиите, процесите и практиките, използвани за това? Именно това са темите, които ще разгледаме в тази статия.

повече информация

Денис Юхно, DataArt: „Продължаваме да наемаме софтуерни специалисти, въпреки кризисната ситуация“

През месец май Денис Юхно разказа повече за начина, по който DataArt се справя с кризата, породена от пандемията с Коронавирус. DEV.BG отново разговаря с него, за да научим повече относно това какви промени са се случили в компанията в следствие на извънредната ситуация, какво предстои за българския офис и какви са тенденциите относно наемането на специалисти.

повече информация

Situational Awareness

Какво е situation awareness?
Терминът се среща основно при обучението на пилоти и описанията на самолетни катастрофи. Не открих хубав превод, затова ще се опитам да го обясня – това е осъзнаването и познаването на средата, в която се намирате.

повече информация

За ефекта от кризата върху IT Recruitment бизнеса: Разговор с Вера Шидерова от IT PROvocator

Вера Шидерова е Technical recruitment manager и съосновател на IT PROvocator – компания, която специализира в сферата на подбор на ИТ специалисти, консултиране на ИТ компании и екипи. Предоставяната услуга е подплатена с дълбоко разбиране, практически опит и знания за ИТ бизнеса с всички негови специфики. Компанията залага на индивидуализиран, проактивен и технологично-обоснован подход, който води до траен принос и растеж за бизнеса и хората.

повече информация

Lab08: компанията, която знае как да разработва софтуерни продукти

Диляна Беева е Talent Community Manager в Lab08. Благодарение на своя опит в областта на човешките ресурси и разностранните си интереси, тя има отговорната задача да се грижи за екипа на Lab08, бранда и неговото присъствие в дигиталното и физическо пространство. Диляна има опит в селекцията на IT специалисти – от системни администратори през workplace services консултанти до софтуерни разработчици, служещи си с различни програмни езици. Днес, тя открехва вратата към специалните сили на Lab08 и това, което прави тази набираща скорост компания, различна от другите играчи в бранша.

повече информация

Cloud & DevOps Академия, организирана от KPMG IT Service и ITCE, търси млади таланти, които искат да стартират кариера в технологичния сектор

През 2015, след придобиването на малък стартъп за облачни решения, KPMG IT Service стана част от българската технологична екосистема. В следващите няколко години компанията се разраства толкова много, че към момента наема над 300 души и предоставя множество от разнообразни услуги за дигитализация и софтуерни операции на клиенти и филиали на KPMG.

повече информация

SAP Labs Bulgaria на 20 години: На какво се дължи успеха на развойния център в София?

SAP, най-голямата софтуерна компания в Европа, не се нуждае от дълго представяне. С повече от 440 хиляди корпоративни клиенти и €27.6 милиарда като приходи за 2019 г., доставчикът на технологии за бизнес операции и връзки с клиенти, е без съмнение една от най-значимите компании на глобално ниво. Клиентите на SAP произвеждат 77% от бирата в света, а мобилната платформа на SAP доставя 1.8 милиарда съобщения всеки ден.

повече информация

В условия на криза Smart IT продължава да расте

Във времена на продължаваща пандемия и нейните икономически последици, които подлагат на сериозни изпитания цели бизнес сектори, Smart IT не спира да се развива. Докато на редица компании в сектора се наложи да свият разходите си и дори да се разделят с част от служителите си, технологичното сърце на Management Financial Group (MFG) дори отвори втори офис в София.

повече информация

Божана Маринова, главен директор „Човешки ресурси“ в Софтуер Груп: Бъдещето съдържа много възможности, но те ще се превърнат в истории на успеха само ако продължаваме да разчитаме на силен и мотивиран екип.

„Новата ситуация създаде нови бизнес възможности за нас в Софтуер Груп. А нашият силно мотивиран екип работи със сърце и страст, за да превърнем тези възможности в реалност и да променяме живота на хората към по-добро. “Code for impact” е това, което правим най-добре вече над 10 години“, споделя Божана Маринова, главен директор „Човешки ресурси“ в Софтуер Груп.

повече информация

Зорница Янкова: Scalefocus уверено посреща нуждите на времето, бизнеса и всеки служител

Само преди седмица най-голямата българска софтуерна компания обяви, че въвежда нов модел на работа и уникалните за страната flex benefits за своите служители. Срещаме се със Зорница, за да я разпитаме за новостите около компанията и посоките от тук нататък.

повече информация

Павлина Янакиева, БИХ: Желанието ми е възможно най-много еднорози да се родят в БГ, но трябва да сме реалисти, че това лесно няма да стане.

Павлина Янакиева, БИХ: Желанието ми е възможно най-много еднорози да се родят в БГ, но трябва да сме реалисти, че това лесно няма да стане.

повече информация

Ваня Георгиева, HR Manager в Astea Solutions: Атмосферата в офиса е много приятелска и сплотяваща, затова бързо пренесохме част от редовните ни инициативи онлайн.

Дори и след 14 години зад гърба си, Astea Solutions не спира да търси нови начини за адаптация към постоянно променящата се бизнес среда. В кратко блиц интервю Ваня споделя как всички в компанията задружно успяват да го постигнат.

повече информация

Димитър Узунов, CTO на Documaster: Важно е хората в един инженерен екип да имат възможност да следват страстта си

Нашият гост днес е Димитър Узунов, технически директор на Documaster, бързо разрастващ се стартъп фокусиран върху създаването на софтуер за управление на документи и записи.

повече информация

реклама

Share This