Благовест Богоев има почти 20 години опит в тестването и е работил за много известни компании, сред които Experian, Axway и MicroFocus. Освен това е защитил докторантура в сферата. Организатор е на ,,QA beer“. На събитието Security testing – OWASP на 21-ви януари, ще ни сподели своите знания за полезни тулове и техники за секюрити тестинг.

Как започна да се занимаваш с QA?

Случайно, като всички хубави неща. Веднъж помагах на отдела на QA да тестват нещо и започна да ми харесва да оправяме реални проблеми, като работата е далеч по-интересна от административната.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с QA?

Всеки път се налага да се учат нови неща и много е важно да имаш правилната преценка кое е важно и трябва да бъде поправено, както и кое е незначително. Винаги е приятно да видиш как процеси или програми работят по-добре.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Прехода от Правец 82 до Правец 16 беше като огромен скок във възможностите и различна платформа. Всичко след това се приема по-лесно.

Как го разреши/разрешихте?

С много четене и проба-грешка методика, но тогава имах много свободно време.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Забелязах покрай интервютата, които провеждам, че малко хора са се занимавали изобщо със секюрити тестване. За това ще гледам да дам тласък и в тази дисциплина у нас.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на QA?

Да търсят удоволствие в работата, а не да го правят само заради парите. Винаги трябва да се чете, да се развиваш и да си на върха на технологиите, за да си успешен, но това е валидно за всяка една област.


Стани част от потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Разговор с Никола Шекерев за тестването като страст
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

 

 

Share This