Аспарух Коев е сериен предприемач, основател и изпълнителен директор. Пътят му минава от основаването на Sciant AG, продажбата на компанията и стига до създаването на „един от петте най-добри стартъпи в света, които предлагат решения базирани върху изкуствен интелект за управление на веригата на доставките“ според Business Insider Intelligence. На събитието Startups: Хората – малките камъни, които обръщат колата той ще сподели опита си в изграждането на стартъпи, но преди това ни разказа за своите собствени първи стъпки в предприемачеството.

Как започна да се занимаваш с предприемачество?

През 1995 г. тогава бях студент компютърни науки в Американския Университет в Благоевград. Интересното е, че тогава не се наричаше предприемачество, а просто „работа“ – тъй като нямаше тази екосистема, която има в момента, ако някой иска да е програмист, трябваше или да почне да работи в изчислителния център или да си създаде сам работното място, което и направихме. Всъщност ние в Sciant – заедно с още 3-4 фирми – създадохме аутсорсинг индустрията в България. След това нещата потръгнаха, станахме над 100 човека и през 2007 VMWare купи фирмата.

Кой е най-интересният аспект от предприемачеството в ИТ сферата?

Интересното е това, че има много ниска бариера за влизане в бизнеса. Ако искам да направя нова верига супермаркети ми трябват стотици милиони. Ако искам да направя нова автомобилна компания ми трябват милиарди. Но за да направя нов ИТ продукт, ми трябва един компютър, един мобилен телефон и едно мазе. Разбира се, обратната страна на медала е, че защото е лесно да се почне, много хора се пробват и шанса за сериозен глобален успех е вероятно 0.001%. Все пак, има добра вероятност да се направи добра, работеща, печеливша компания. В България добре ни се удава да правим успешни компании с приходи $10-$100 милиона.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като предприемач през годините?

Аз съм early startup човек, в стихията си съм когато нещата още не са добре формирани. Най-запомнящите се моменти за мен са тези, когато бизнеса се изкачва на следващото стъпало – изведнъж нещо, което е било трудно преди, става рутинно и предсказуемо, а напред се отварят нови хоризонти за подобрение.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

ИТ предприемачите много често поставят целия фокус на продукта. Разбира се, продукта е важен, но всъщност това е 20-30% от успеха на компанията. Останалото са хората – екип, инвеститори, клиенти – и от това как тези хора ще се сработят. Трите неща са първо: за това как да се избират правилните хора и да се изгради ситуация, в която има синергия на умения, нужди и интереси. Второ, как да се направи правилната структура, за да са мотивирани всички и да се намали вероятността за „разпад“. Трето, как да се избегне един сегмент от човечеството, който наистина съществува – злите хора – и какво да се направи, ако такъв все пак ви стане съекипник, клиент или инвеститор.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Да прекарват повече време в мислене и планиране и по-малко в правене на неща. Най-големите грешки са ми се случвали когато съм бил толкова затрупан с рутинна работа, че нямам време да помисля къде сме и накъде отиваме. Най-големите успехи винаги са започвали като нещо малко, което лесно е можело да се пренебрегне, защото не се включва в „утвърдената схема“ а в момента има твърде много неща за правене.


Стани част от потребителската група IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ангел Келчев: „Всяка седмица си казвам „другата седмица е критично важна“
От програмист до собственик на компания с над 500 B2B клиента

Share This