Асен Ковачев, работил в Google като софтуерен инженер и издигнал се до технически директор в една от най-големите компании за направа на видеоигри, избира България, където да работи по следващата си цел – прокарване и осъществяване на идеята за децентрализация. Днес той е Founder & Lead Developer of automaton.network. С Асен ще ви срещнем на 21-ви ноември на събитието Ethereum Gas Cost Optimizations. Преди това му зададохме няколко въпроса. Ето как ни отговори той.

 

Как започна да се занимаваш с Blockchain?

Докато работих в Гугъл често се обсъждаше Биткойн и през 2013-та, след като прочетох whitepaper-а, ми стана много интересно какво друго може да постигне с такава технология. Специфично какви децентрализирани приложения могат да бъдат създадени. От тогава следя пространството задълбочено. След като напуснах и си взех нужната почивка, реших да започна да разработвам моите идеи.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?

Иновацията. Иновацията дори извън блокчейн. Блокчейн е само началото на пълната децентрализация. Вярвам, че това е бъдещето и че всички аспекти от начина ни на живот като общество ще могат да бъдат подобрени по един или друг начин с тази, и производни на тази технология.

Кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според твоя опит?

Сигурността е най-голямото предизвикателство. Има огромен брой клопки и ние бяхме свидетели на много големи удари по сериозни и установени проекти. След сигурността, идва удобството при ползване от крайния потребител. Все още е трудно да се направи децентрализирано приложение, в което да може лесно да се включи всеки. Има разбира се много централизириани интерфейси, които предлагат удобство за сметка на липсата на децентрализация.

Ще споделите ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

– Ще видите реални примери на живо;
– Надявам се ще научите някой друг трик дори и да сте напреднали;
– Надявам се ще се вдъхновите да правите оптимизации.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

Mного лесно можете да навлезнете в материята, особено ако имате предишен опит с програмиране. Но има много подводни камъни, особено в сферата на сигурността.
Изисква се постоянно учене и следене на новата материя, да се преоценяват рисковете. На който има време и желание, препоръчвам да научи в повече дълбочина криптографията и математиката, която върви към нея, теория на програмите, формални доказателства, че една програма ще работи според очакванията.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Спасов: Блокчейн е постоянна иновация
Разговор с Красимир Райков за Blockchain

Share This