Антон Ненов се занимава с анализ на данни още от началото на кариерата си. Преди Datathon 2018, в който Антон е един от менторите, си поговорихме за това как анализът на данни присъства в живота на всеки и как най-добре да се подготвиш за участие в хакатон.

Как започна да се занимаваш с анализиране на данни?

Завършил съм Маркетинг и още обучението ми беше свързано с анализ на данни за пазара и много видове проучвания и статистика. Първата ми работа също беше свързана с анализ на данни за клиенти, цени, продажби и всичко свързано с вземато на бизнес решения. В следващата ми работа добавих сериозно количество данни за пазара по продукти, региони, канали и така близо 20 години всичко което съм работил е било свързано с анализ на сериозни количества и видове данни, за да може да се подпомогне вземането на решение за продукт или пазар базирано на конкретни числа.

Как ти е помагал data mining-a в мениджмънта на продукти?

Термина „data mining“ аз го разбирам като техники и методи за извличане на скрита и ценна информация от големи обеми от данни. Например, в една банка може да има елементарна таблица за много транзакции и дата, на която са се случили. На пръв поглед нищо интересно, но ако например имаме транзакции от един клиент през интервал от 2 минути, това вече е друг тип интересна информация, която може да означава например, че този клиент прави покупки онлайн или пък е имало технически проблем с плащанията.

Какви са приложенията на data mining-a за хората?

Приложението на изкуствен интелект или анализа на големи обеми от данни навлиза много бързо в живота на всички. Онлайн програми за превод на различни езици, подбора на постоветете, които виждате във фейсбук, предложенията за следващо видео, което да гледате във YouTube, търсенето в Google, одобряването за бърз кредит или ползване на отстъпка в магазина, зад всичко това стои анализ на големи масиви от данни и преработването им в смислени отговори на проблеми или предложения за конкретен клиент.

Какво не знаем за data mining-a?

Обработката на данни с автоматизирани алгоритми не е вид магия, а огромно количество работа и знания вложени от много хора и често това се забравя. Ако данните с които се борави не се разбират и не се подходи с нужното внимание, често резултата е смехотворен, а понякога опасен. Например ако кредитната ти оценка е много ниска в Америка, почти никой не иска да те взема на работа или да ти даде жилище под наем, а зад тази оценка стоят сложни алгоритми подбрани и настроени от хора.

Участвал си в много хакатони. Как би препоръчал да се подготвят искащите да участват?

Бих препоръчал хората искащи да участват в „Datathon 2018” да си изберат една област от анализа на данни (нпр. Анализ на изображения) и да се опитат да станат добри в тази област и след това да опитат нещо друго. Да не се притесняват да експериментират на всеки етап от развитието си. Все още няма наложени стереотипи и това много помага.


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още: 
Java е особено подходящ първи език за програмиранe – разговор с Васил Момчев

Да ти повярват, че можеш – кратка история за мотивацията и за вътрешната комуникация

Визия: Личен архив

Share This