Анета Петкова е QA Chapter Lead в SumUp, където основен фокус на работата ѝ е популяризиране на нагласата, че качеството не е отговорност единствено на QA екипа, а на всички инженери, а тестването е само малка част от усилието за осигуряване на качество. С нея ще ви срещнем на Software Quality Assurance: UI Test Automation with Cypress, а преди това тя ни разказа за това как е започнала да се занимава с тестване.

Как започна да се занимаваш с QA?
Търсех си стаж в IT сферата и компанията, която харесах, ми предложи QA позиция. Планът ми тогава беше да се прехвърля към позиция девелъпър, но когато получих такава възможност вече бях решила, че работата като QA ми е всъщност по-интересна.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като QA?
Възможността да си нещо като мост между потребителите на софтуера и останалите инженери, които работят по него.

  Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквала?
Автоматизация на монолитно приложение, при което нямах възможност да тествам бекенда – всички действия се правеха само през UI.

Как го разреши/разрешихте?
Чрез използване на базата данни за set up/clean up, както и Selenium Grid за оптимизиране паралелното изпълнение на тестовете. По истинското разрешаване обаче работят колегите, които се опитват да отворят бекенда за тестване.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Ще опитам: качеството е отговорност на целия екип, добре е да се комбинират различни видове автоматични тестове, Selenium не е синоним на „test automation“.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с QA?
Quality Assuarance е инженерна област, за да бъдете добри в нея, трябва да развивате техническите си познания и умения.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Евгени Костадинов: Вдъхновяват ме хората, с които работя
Благовест Богоев: Малко хора се занимават със секюрити тестване

 

Share This