Няма съмнение, че светът на блокчейн и криптовалутите е станал силно конкурентен и постоянно излизат нови и нови криптовалути и платформи, които предлагат какви ли не подобрения или решения на проблемите на съществуващите такива.

Ethereum е първата платформа за създаване на смарт контракти и децентрализирани приложения. През последната година излизат какви ли не платформи, които обещават да разрешат сегашните проблеми на предхождащите ги такива. Ethereum също работи върху подобряването на своята платформа.

Ethereum има доста конкурентни платформи, които се опитват да ги задминат по популярност и използваемост, но засега има само обещания. Днес ще разгледаме едни от тези алтернативни платформи. Като всяка една от платформите освен, че се опитва да разреши съществуващи проблеми, добавя и стойност от себе си като създава нещо ново, което го няма в Ethereum.

Въведение в Blockchain

Нека първо да разкажем за блокчейн и какво все пак представлява той. Концепцията на първата блокчейн технология придобива свой окончателен облик още през 2008 г. като зад създаването и стои един или група от няколко души, обединени зад прозвището Satoshi Nakamoto. През 2009 г. излиза и първото приложение на блокчейн технологията, а именно криптовалутата биткойн, където тази технологична новост наречена блокчейн обслужва всички транзакции. При биткойн блокчейн технологията се решава проблема с Double Spending (да похарчиш дадена валутна стойност повече от веднъж) без да е необходим централен сървър, който да гарантира автентичността на транзакциите.

Блокчейнът е децентрализиран публичен регистър за всички транзакции, които някога са били извършени в дадена мрежа. Определен брой транзакции, формират един блок. Като всички блокове са свързани помежду си и криптографирани, като съдържа информация за предходния, освен това съдържа удостоверение за време, наречено „timestamp” и данни за извършените транзакции, а всяка транзакция съдържа информация за предшестващата транзакция. По този начин блокчейн, позволява пълна прозрачност на информацията записана в нея.

Блокчейн технологиите осигуряват връзка тип „потребител-към-потребител“, използвайки протокол за да валидира новите блокове. Веднъж записани данните, в който и да е блок в блокчейн, те не могат да бъдат променяни (immutable), без това да влияе на предходния блок, към който са свързани. Благодарение на това блокчейн технологията се предполага, че е изключително сигурна.

Въведение Ethereum

И понеже ще си говорим за това какви са алтернативите на Ethereum, нека все пак да разкажем и за него и какво се свързва с тази платформа.

Ethereum е децентрализирана платформа на която може да се изпълняват смарт контракти (умни договори), приложения, които работят точно както са програмирани, без възможност за цензура, измами или намеса от трети страни. Тя е една от най-известните блокчейн платформи. Създадена е през 2013г. от руско-канадския програмист Виталик Бютерин. През 2014г. бива обявена официално, като между юли и август същата година се осъществява първичното предлагане на дигитални валути или иначе казано ICO. Платформата става реалност на 30.07.2015г. като в обръщение са пуснати 11.5 млн. монети.

Консенсус протокола, който Ethereum понастоящем използва за работа е Proof-of-Work (PoW), който може да обработва само 15 транзакции в секунда.

Този метод на консенсус също така възпрепятства Ethereum да може да поправя децентрализирани приложения в мрежата в които има бъгове. Решението за поправяне на някакъв бъг в Ethereum мрежата е като се направи Soft или Hard Fork (Hard Fork-а е промяна в протокола, който прави по-старите версии на блокчейна невалидни, а при Soft Fork-a блокчейна може да работи и със старата версия).

Ethereum работят върху скалируемост на платформата си (PoS и Sharding) и се твърди, че ще достигнат до 30 000 транзакции в секунда. Говори се, че до края на година Ethereum ще минат на Proof-of-Stake или на хибрид между двата консенсусни протокола. Както може би знаете, PoW протоколът изисква голяма изчислителна мощност (ел.ток), а при PoS се изисква определен брой монети, които се използват като депозит. Нека да продължим нататък с представянето на Ethereum и да не задълбаваме в тези консенсусни протоколи.

Както споменахме, Ethereum е платформа за децентрализирани приложения, а не просто една от многото криптовалути. Писането на умни договори върху/на платформата става най-често, чрез програмния език Solidity. Това до известна степен е минус, тъй като, за да можеш да пишеш приложения трябва да научиш още един език за програмиране (това не е проблем за някой печен програмист, според мен). Докато останалите платформи с които следва да се запознаем дават възможност за писане на смарт контракт на познатите езици за програмиране като C#, C++, Go и т.н.

След като разгледахме накратко какво е Блокчейн и какво е Ethereum, можем да преминем към алтернативните платформи. Ще разгледаме само платформите, които мисля че заслужават нашето внимание и интерес.

Aeternity

Първата алтернативна платформа на Ethereum e Aeternity. Тя е нова платформа за децентрализирани приложения (dapps), която беше пусната на тестова мрежа през 2017 г. и се очаква да стане реалност през втората четвъртина от 2018 година. Интересното в този проект е голямото българско участие и факта, че създателят на този проект е един от “кръстниците” на Ethereum. Aeternity проведе успешно първично предлагане на дигитални валути(ICO) през 2017 г. за своя Aeon (AE) токен и събраха приблизително 30 млн. долара.

Проектът се фокусира върху повишаване на мащабируемостта (scaling) на умните договори и децентрализираните приложения. Постигането на мащабируемостта се получава чрез преместване на умните договори извън веригата (off-chain). Вместо да се движат по блокчейна, умните договори на Aeternity се изпълняват в частни стейт канали (state channels) между страните, участващи в договорите. Стейт каналите най-просто казано са линии на комуникация между страните в смарт контрактите, които не докосват блокчейна, освен ако не се нуждаят от това за преценка или прехвърляне на стойност.

Aeternity включва няколко други функции, които го разграничават от други платформи за децентрализирани приложения. По-специално, тя включва децентрализирана машина с оракул, която осигурява достъп до данни от външния свят и ги подава за използване в умните договори. Това може да означава проверка на времето в София, резултат от футболен мач или цена на валутна двойка.

В много блокчейн проекти оракулите представляват риск за сигурността и потенциална точка на провал, тъй като те са склонни да бъдат отделни, централизирани потоци от данни. Aeternity предлагат разрешаването на проблема с оракулите и тяхната сигурност чрез създаването на децентрализиран оракул. Такъв вид оракули биха направили външните данни непроменими, веднъж достигнали блокчейна на Aeternity.

Aeternity блокчейна използва като консенсус протокол хибрид между PoW и PoS. PoW установява консенсус в платформата на Aeternity, а PoS контролира екосистемата на платформата. Като цяло, собствениците на AE токени могат да гласуват за предложения за разработка и промени въз основа на дела им от АЕ токени, които притежават. При PoW, миньорите проверяват нови блокове по подобен начин на текущия модел на Bitcoin и Ethereum. Въпреки това, Aeternity използва леки вариации, за да оптимизира консенсусния механизъм за по-лесно мащабиране на мрежата.

The Cuckoo Cycle е ново графично-теоретично Proof-of-Work алгоритъм на работа, който комбинира изискванията за мащабируема памет с незабавна проверка. The Cuckoo Cycle стимулира устройства с динамична RAM памет, чийто дизайн означава, че можете да копаете Aeternity токени от мобилно устройство.

Също така, Aeternity ще представят нов, по-сигурен език за писане на смарт контракти наречен Sophia. Sophia е типизиран, функционален език за програмиране наподобяващ ML и Reason езиците. Компилира се върху виртуалната машина на Aeternity – машина от високо ниво, наречена FTWVM (Functional Typed Warded Virtual Machine). Основната употреба на Sophia ще бъде в програмирането на системно ниво, или с други думи – по-сложни приложения. Друг език на който ще могат да се пишат смарт контракти е езикът Varna, който наподобява скриптовия език на Биткойн, но без цикли и фиксирана цена на газта (gas price). Той използва собствена виртуална машина – HLM (High Level Machine). Varna е предназначена да се използва за бързи, ежедневни умни договори. И последният език на който ще могат да се пишат смарт контракти е добре познатият език в блокчейн средите – Solidity.

Според мен, това е един от най-обещаващите проекти и с иновациите, които вкарват мисля, че се очертава да бъде една много добра алтернатива на Ethereum.

EOS

EOS е един от проектите и може би до момента единственият, който е пряк конкурент на Ethereum. Доста хора си задават въпроса дали този проект заслужава титлата “Убиецът на Ethereum”. Нека все пак да разгледаме тази платформа и всеки сам за себе си да реши до каква степен той е конкурент на Ethereum.

EOS.IO беше представен на света през 2017 година от компанията, наречена block.one, като CTO на този проект и лице с когото най-често го свързват е програмистът Даниел Ларимър, който също така е и съосновател на Steemit. EOS обявиха 350 дневен период на първичното предлагане на дигитални валути (ICO). Юни тази година обявиха пускането на платформата на основната мрежа (mainnet), но се оказа че има много бъгове по софтуера и се работи по разрешаването им, като това от своя страна отдръпна много от инвеститорите в проекта, а и също така хората спряха да вярват на този проект. Нека все пак да разкажем повече за тази платформа и какво дава тя на потребителите си, освен обещания до момента.

Говори се, че платформата на EOS включва хоризонтално и вертикално мащабиране, благодарение на което ще може да изпълнява милиони транзакции в секунда и по този начин ще осигури използването на блокчейн технологията и от всекидневния потребител. Ако това стане реалност, то ще надхвърли текущата скорост на транзакциите и със сигурност ще направи EOS една от водещите платформи за създаване на децентрализирани приложения. EOS се позиционират като решение на всички проблеми пред които е изправена Ethereum, както при мащабиране, така и при използване.

Консенсус алгоритъма, който се използва е наречен Delegated Proof-of-Stake (DPoS). С DPoS протокол притежателите на монети могат да гласуват за представителни възли (nodes), които са отговорни за проверка на транзакциите и формиране на консенсус. Тези представители също са заплатени за извършването на тази работа и се наричат делегати (21 на брой). Чрез този консенсус протокол, EOS твърдят, че ще могат да изпълняват над 1000 транзакции в секунда. Като това до известна степен опровергава твърденията, че EOS е изцяло децентрализиран, но това е друга тема. За писането на смарт контракти, EOS позволява на потребителите да използват всеки език, който може да се компилира в Web Assembly(WASM) и поради този факт мнозинството от разработчиците предпочитат да използват C ++ на който се предполага, че много хора могат да програмират.

Както споменахме, EOS е една от водещите алтернативи на Ethereum и ако успее да осъществи всичките си обещания, тя няма да е просто водеща алтернатива, а водеща платформа в света на блокчейн технологията.

NEO

NEO, наричан още „китайския Ethereum“ в света на криптовалутите, е първата мрежа с отворен код, създадена в Китай. Както NEO, така и Ethereum предлагат децентрализирана мрежа и платформа за умни договори, които да работят без намеса от трета страна. И двете платформи са чудесни в това, но имат някои съществени различия.

Като основна разлика, можем да споменем, че NEO е много по-мащабируем от Ethereum. Той може да обработва повече транзакции наведнъж, като значително намалява времето за чакане на потребителите си. Въпреки, че разработчиците на Ethereum работят върху мащабируемостта на мрежата, тя все още не може да се се доближава до 1000 транзакции в секунда на NEO. NEO използва delegated Byzantine Fault Tolerant (dBFT) консенсус механизъм. Това е подобрената версия на PoS. dBFT прави NEO по-мащабируема платформа от Ethereum.

Друга основна разлика между NEO и Ethereum е, че първата поддържа множество езици за програмиране, докато езикът на Ethereum (Solidity) е подобен на популярните като JavaScript, той все още изисква от потребителите да научат нов език за програмиране в мрежата. NEO позволява на разработчиците да използват C #, Java и Python за писане на умни договори. Може би това е и една от причините за популярността на NEO платформата, освен че е първата китайска такава. Един основен минус според мен е, че по-голямата част от документацията е на китайски и това би спряло много програмисти да започнат да разработват на тази платформа, въпреки че поддържа толкова много програмни езици.

NEO иска да предотврати всякакви възможности за Hard Fork, като Ethereum/ Ethereum Classic. Поради тази причина е програмиран по начин по който да избегне това изцяло. Докато Soft Fork-ът все още е възможен, Hard Fork-ът е напълно премахнат като някаква възможност.

Като за финал бих искал да спомена, че монетите NEO не се добиват. Вместо това, притежателите на тази монета получават NEO GAS, който е определян като дивидент на монети NEO и може да бъде получен във всеки подходящ NEO портфейл, който поддържа GAS.

QTUM

Един от най-обещаващите претенденти на Ethereum е Quantum(QTUM). QTUM ще съчетае много от най-добрите характеристики на блокчейн технологии като Ethereum, Zcash и Bitcoin. Гъвкавостта и API интеграцията на Ethereum, анонимността на Zcash и стабилната сигурност и скалируемост на Bitcoin ще бъдат реализирани чрез Go Mobile Strategy в Quantum. Целта на стратегията Go Mobile е да се преместят блокираните приложения в ръцете на обикновените потребители и бизнеси, които прекарват по-голямата част от времето си използвайки мобилните си приложения.

QTUM използва като консенсусен механизъм Proof-of-Stake. QTUM се надява да увеличи обхвата и оперативната съвместимост на умните приложения, особено за бизнес и институционални цели. Освен това, QTUM ще създаде инструменти, шаблони и други лесни за употреба смарт контракт джаджи, за да улеснят бизнеса да създава и изпълнява смарт контракти.

Идеята зад QTUM е да направи умните договори по-лесни и по-сигурни, като същевременно предлага оперативна съвместимост с водещи криптовалути като Bitcoin и Ethereum. Основа за кода на QTUM е блокчейна на Bitcoin, но разработчиците на QTUM са добавили слоеве към блокчейна на Bitcoin, които позволяват виртуалната машина на Ethereum за умни договори (EVM) да работи над Bitcoin. Като такъв, QTUM се възползва от новите разработки в общностите на Bitcoin и Ethereum, а умните договори, изградени върху Ethereum, лесно могат да бъдат прехвърлени и към QTUM.

Като цяло, въпреки че всеки може да използва QTUM, фондацията QTUM се фокусира върху бизнес приложението на умните договори. Целта им е да улеснят прехода от наследените системи в застаряващите организации към блокчейн решения, които увеличават автоматизацията и намаляват разходите.

Основно препятствие в широкото адаптиране на умните DApps базирани на договори е невъзможността им да бъдат управлявани от Light клиент. Light клиент е node в блокчейн мрежата, който не поддържа пълната история в блокчейна. Вместо това всеки път, когато влизате, той проследява само някои от последните блокове във веригата, за да провери транзакциите.

QTUM вкарва нещо ново и различно – управление на смарт контракти от мобилния ви телефон или от нов компютър в рамките няколко минутки. Това е възможно, защото QTUM използва UTXO технология, която позволява проста проверка на плащанията (SPV). SPV позволява на light клиенти да проверяват транзакциите без да се налага да пускат Full Node. Можете да изпълнявате умни договор от мобилния си телефон с няколко клика, като позволява на потребителите да използват блокчейн технологията от мобилните си телефони – лесно и бързо. Това ново въведение, което прави този проект им позволява да се наредят до другите платформи за децентрализирани приложения и съвсем спокойно може да се определи като алтернатива на Ethereum.

Stratis

Компанията Stratis е основана от предприемача и разработчик на C# Крис Трев, който стартира ICO на 21 юни 2016 г., в което са събрани почти 600 000 долара. Stratis е технология от следващо поколение, предназначена да обработва повече транзакции в секунда от Ethereum. Говори се за обработка на близо 20 000 транзакции в секунда в сравнение с Ethereum, където са между 8 и 25 транзакции в секунда.

Stratis използва стандартизирани, шаблонни умни договори, които ще бъдат тествани, одитирани и одобрени за използване от бизнеса, като същевременно предлагат блокчейни, които могат да се адаптират към съответните нужди. Частни блокчейни (sidechains) могат да бъдат управлявани от организации отвън, но обезпечени от основната блокчейн мрежа и персонализирани според техните потребности. Те могат да бъдат създадени изключително бързо, време от порядъка на 10 минути.

Stratis е разработен на програмния език C#. Твърди се, че Stratis ще въведе канали през които ще може да се прехвърлят фиатни пари (например USD, GBP) от точка до точка. Друго, което Stratis ще интегрира, са частни (private) транзакции към своята платформа.

Stratis поддържа C# и е съвместим с Microsoft .NET Framework. Stratis е “Блокчейн като услуга” (Blockchain as a Service(BaaS)) платформа, която позволява на компаниите да създават свои собствени децентрализирани приложения. Фокусът е върху рационализирането на процеса на разработване и осигуряването на новите проекти, които са частни и уникални за компанията.

Дали Stratis ще стане толкова полезен и използваем колкото в момента е Ethereum, все още не се знае, но едно е ясно – това е платформа с голям потенциал и може да се счита за една от алтернативите на Ethereum.

Cardano

Cardano, подобен на Ethereum, е публична и платформа с напълно отворен код с планове за поддръжка на умни договори и създаване на децентрализирани приложения. Споменава се за първи път през 2014 г. заради необходимостта от справяне и подобряване на основните проблеми на по-старите блокчейни: мащабируемост, сигурност, управление и оперативна съвместимост с традиционните финансови системи. Cardano бе пусната в края на септември 2017 г., а ADA (криптовалутата на Cardano) стана достъпна за търговия на 1 октомври 2017 г.

Визията за платформата на Cardano е да осъществи баланс между нуждите на потребителите и тези на регулаторите – съчетаване на неприкосновеността на личния живот и разумното регулиране – с крайната цел да се осигури отворен и всеобхватен достъп до справедливи финансови услуги.

Определяйки се като блокчейн от 3-то поколение, Cardano е първата платформа на индустрията, подкрепена от академичната общност от световни изследователи и учени, които допринасят за развитието на блокчейн протокол си. Cardano е създаден изцяло от нулата на функционалния език за програмиране – Haskell.

Платформата планира и работи върху подобряването на технологичните проблеми на другите платформи като Ethereum, по свой уникален метод. Първото по-различно от останалите платформи е, че Cardano проектиран на слоеве. Това означава, че транзакциите и акаунтите са отделени от изчисленията за смарт контрактите. Единият слой се нарича Cardano Settlement Layer (CSL), където се държат криптовалутата на Cardano – ADA и балансите на потребителите, а другият се нарича Cardano Control Layer (CCL), където се извършват изчисленията на смарт контрактите. Второто по-различно от останалите платформи е, че Cardano дава възможност за консенсус чрез Ouroboros – PoS консенсус. За разлика от PoW системите, както споменахме по-горе, PoS позволява постигането на консенсус чрез гласуване в зависимост от това колко монети има даден човек. Ouroboros идва с peer-reviewed математическо доказателство за сигурност и се смята за един от най-ефективните консенсусен протокол и в света на криптовалутите.

Cardano е един от сравнително новите блокчейн мрежи. Със своите peer-reviewed код и голяма общност от учени, които стоят зад проекта показват, че имат планове да бъдат една от най-иновативните блокчейн мрежи. И така Cardano изглежда има всичко необходимо, за да се превърне в една от алтернативите на Ethereum.

Заключение

Ethereum e първата и най-използваема, и разпознаваема платформа за смарт контракти и децентрализирани приложения. Това, че към момента е платформа номер едно не означава, че и в бъдеще ще бъде така. Както разгледахме по-горе, Ethereum има доста алтернативи, които се очаква в близко бъдеще да настигнат, а защо не и задминат по популярност и използваемост.

Все повече хора и бизнеси осъзнават силата на децентрализация и възможностите, които ни предоставят умните договори. Можете да очаквате все повече компании да навлязат в това пространство и да се опитат да претендират за “титлата” номер едно платформа за разработки на децентрализирани приложения.

Все пак трябва отново да споменем факта, че Ethereum е с едни гърди пред другите платформи и това може би се дължи на факта, че е първата платформа по рода си и за момента има най-голяма общност от разработчици. Може би много от компаниите, бизнесите и цели индустрии ще бъдат променени от технологията наречена Блокчейн. Въпросът е коя платформа ще надделее и ще стане платформа номер едно за разработка на смарт контракти и децентрализирани приложения.


Автор:
Севгин Мустафов

>>> CEO на Global Academy Place (https://www.globalacademyplace.com), бизнес академия за форекс и криптовалутна търговия.
>>> CEO & Co-Founder & Blockchain Developer на Globalized (http://globalized.io), софтуерна компания, чиято основна дейност е в разработката и консултацията на блокчейн проекти.
>>> CTO на Global Invest Place, децентрализиран криптовалутен инвестиционен фонд.
>>> Blockchain, Ethereum и Solidity експерт и разработчик с повече от 1 година опит.
>>> Един от основните разработчици на първият в България интензивен курс за Blockchain програмисти в SoftUni.
>>> Член на МЕНСА с IQ 156
>>> Бивш лектор и асистент в SoftUni
>>> Бивш студент (стипендиант) в SoftUni
>>> Бивш Софтуерен Разработчик в САП Лабс България.
>>> Има интереси в области като блокчейн и софтуерна разработка, форекс и криптовалутна търговия, предприемачество, бизнес, финанси, дигитален маркетинг и продажби.
>>> Обича да спортува като основните спортове, които практикува са футбол, фитнес, тенис на корт и тенис на маса.
>>> Любимите му занимания включват четене на книги, програмиране, писане на статии и стихове, рисуване и личностно развитие.


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Изграждане на MVP блокчейн
Обучение с Утвърждение (Част 1)

 

Share This