Александър Стоянов има 15-годишен опит в разработката на софтуер, като е изпълнявал различни роли през този период. Бил е и разработчик, както и QА инженер с автоматизация.
Последните години основен приоритет за него са различни аспекти в строенето на относително сложни CI/CD системи както за SaaS продукти така и за stand alone продукти. С него ще ви срещнем на събитието Evolution of DevOps на 1-ви април. Преди това, Александър ни сподели как е започнал да се занимава с DevOps и кое е най-голямото предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с  DevOps?
Във VMware започнах като QE, тъй като компанията беше в етап, където имаше голям интерес всичките тестове да бъдат автоматизирани. През 2014 това се промени и всички QE инженери спряхме да се занимаваме с функционалното тестване на продуктите и тази задача бе прехвърлена към разработчиците. Това, с което аз и моя екип трябваше да се занимаваме, беше да предоставим средствата на разработчиците да изпълняват тази нова за тях функция. Тогава все още не се чувствах, че се занимавам с DevOps. Драстична промяна дойде, когато VMware започна да разработва SaaS (Software as a service) продукти. Тогава тези средства, които моя екип разработваше за да подпомага разработчиците, се превърнаха в тулове, които спомагат DevOps културата. Аз самия не бих казал, че се занимавам директно със DevOps, тъй като не изпълнявам първата сричка от думата, а именно не съм Dev. Аз по-скоро правя възможно и улеснявам разработчиците да бъдат ефективни в DevOps.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с DevOps?
Работата ми в моя DevOps екип е изключително интересна по много причини – отговорността е огромна, популярността на екипа е сериозна, проблемите с които се сблъскваме са изключително разнородни, използваме най-новите технологии и постоянно ги променяме. Най-интересното обаче, което е до някъде е причината за другите интересни неща в работата ни е това, че във всеки един момент трябва да измислим как да оптимизираме разработката на software и да подобрим процесите по разработката на software. Тези оптимизации изискват изключително много креативност в мисленето и решения, които много често не са съществували преди да ги измислиш.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Най-голямото предизвикателство за повечето добри инженери най-често не е свързано с конкретните задачи, с които се занимават. Аз работя с брилянтни инженери, които могат да решат всеки един проблем поставен пред тях. Най-голямото предизвикателство е комуникацията с други екипи. От една страна е това да държим нашите клиенти – разработчиците – щастливи и да решаваме техните проблеми бързо. От друга страна трябва да сме в синхрон с другите части на нашия DevOps екип от Индия и Калифорния, за да изглеждаме като един екип. Често тези две комуникации са в конфликт и е истинско предизвикателство екипа да изпълнява успешно задачите си и да държи тези две различни групи от хора щастливи.

Как го разреши / разрешихте?
Решаването на предизвикателството с комуникацията никога не е еднократно. Всеки ден се борим, за да решаваме проблемите които възникват в направлението с комуникацията. Това, което помага много е когато можем да си говорим с другите екипи с факти, а не с предположения. По тази причина всяко едно нещо, което правим го измерваме, за да можем по обективен начин да комуникираме ползите или вредите от него. Основният начин, по който си говорим с други екипи, е чрез добре дефинирани dashboards, които показват метрики, за които сме се разбрали предварително, че гоним и оптимизираме.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Първото
е, че в днешно време хората, които прилагат DevOps практики успешно, не са толкова много и бидейки много търсени, са изключително ценни. Така че, ако се чудите дали си струва да инвестирате в това да се запознаете по-дълбоко с темата, не се чудете повече. Ще бъдете много ценни и добре възнаградени.

Второто е, че за да бъдете успешни в DevOps, трябва да сте креативни и в не редки случаи да мислите решения на проблеми, които не са много ортодоксални и спомагат за оптимизирането на вашия конкретен процес и решават вашия конкретен проблем, а не да търсите някакви общи решения за решаването на проблемите на всеки екип.

Третото е доста свързано със второто. Всяко едно решение, което взимате и всяка една идея, която имплементирате, трябва да я замервате, за да знаете дали тя помага в ускоряването или подобряването на стабилността на процесите по разработка на софтуер.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с DevOps?
Бъдете търпеливи – задачите, които ще трябва да разрешавате са сложни и не винаги първото ви решение ще е оптимално или ще сработи. Бъдете ученолюбиви – DevOps е нещо ново и се развива с изключителни темпове и се изисква да инвестирате не малко време в това да следите новите технологии в тази сфера, излизащи всеки ден. Бъдете внимателни – всяка ваша грешка може да блокира много други хора или дори да провали целия им труд.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на DevOps. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Анета Петкова: Качеството е отговорност на целия екип
Моника Ковачка-Димитрова: Най-силно ме вдъхновяват хората

Share This