Александър Колчев е Head Of Development Department в SmartIT. Компанията, съвместно със Столична община, организира хакатона Smart the cITy на тема умен град и умен дом. Дни преди финалния срок за подаване на проекти – 18 май – си поговорихме с Александър, който е член на журито, за това какво очаква да види от участниците и как той си представя града на бъдещето.

Разкажи ни малко повече за това как се роди идеята за хакатона.

Програмистите обичаме предизвикателствата, намирането на решения на различни проблеми, както и измислянето на идеи, които биха улеснили ежедневието ни. За това от SmartIT решихме да предизвикаме колегите си програмисти да разработят проекти на тема Умен град и Умен дом, за да покажат, че в България има много креативни и талантливи хора в нашата сфера. Темата винаги е предизвиквала глобален интерес, защото една добра идея може да се имплементира не само в един дом или град. Световна тенденция е да се правят такива състезания на тази тема и искаме да докажем, че и в България можем да извлечем максималното от новите технологии.

Какво ще търси журито в идеята победител?

Основните неща, върху които ще обърнем внимание при оценяване на идеите са няколко – дали реализацията на идеята би била полезна на обществото и по какъв начин; Какви са идеите за бъдещо развитие на проекта; Техническа реализация на идеята или прототипа. Разбира се, ще оценяваме и самата презентация на проекта.

Какъв ще бъде градът на бъдещето според теб?
Според мен живеем в зората на четвъртата индустриална революция. Преди години, предусещайки предстоящото развитие на технологиите, си представяхме свят с роботи наподобяващи хора, които изпълняват най-различни функции. Развитието на технологиите обаче пое малко по-различен път – или поне имаме още една точка в технологичното ни пътешествие, през която трябва да минем.

В момента, посоката на развитие е по-скоро да се разработва и внедрява софтуер и дори изкуствен интелект в различни устройства, които комуникират помежду си. Така вместо от роботи, сме заобиколени от множество умни устройства. Основната им сила е в това, че комуникират едно с друго и с напредващото развитие на изкуствения интелект, те имат способността да се учат, да привикват към навиците и интересите ни и така се адаптират към начина ни на живот.

В представите ми, през следващите няколко години развитието на изкуствения интелект и внедряването на софтуер в домашните устройства ще продължи. Вече можем да управляваме отдалечено отоплението в домовете ни, осветлението, дори поливането на тревата в двора ни. Вероятно следващата иновация в тази насока е умен хладилник, защо не. Samsung вече планират да интегрират Bixby в следващите си поколения хладилници, а LG разглеждат идеята за внедряване на webOS и интеграция с Alexa.

С възможността за интеграция на софтуер и изкуствен интелект във всяко устройство, мечтите са неограничени и развитието е въпрос на креативност. По отношение на развитието на градовете, може би следващата стъпка е разработване и внедряване на достъпни интерактивни информационни системи. В малко по-далечното бъдеще си представям развитие в градовете подобно на това, което в момента виждаме в домовете. Устройства, комуникиращи помежду си, разполагащи с изкуствен интелект и различни сензори,  които ни помагат за информираността и организацията на обществените услуги.

С какви технологии ще бъде изграден?

Едно от най-интересните неща в това да бъдеш програмист в днешно време е това, че можеш да си част от развитието на този нов свят на технологии. Разполагаме с различни средства, като микроконтролери (Arduino или Raspberry Pi, както и множество сензори за тях), с които да направим по-умни домовете си. Всеки креативен ентусиаст може да сътвори какви ли не технологични подобрения или иновации. Освен микроконтролери и сензори за тях, може би в проектите ще има точки за достъп до интернет или локална мрежа, сървъри с приложения разработени на C#, Java C++, интерфейси за управление на системите написани на PHP, JavaScript, C# или нещо различно. Възможностите са необятни.
Какви ползи носи един умен дом/град?

Все повече устройства и онлайн услуги, от които сме заобиколени, започват да придобиват способността да се адаптират към интересите и навиците ни. Това ни дава възможност да бъдем по-добре информирани за нещата, които ни интересуват, улесняват ни в ежедневието и ни служат като помощници за най-различни неща, или просто ни забавляват спрямо индивидуалните интереси на всеки.
По какъв начин иновациите могат да подобрят градския живот?

Според мен, комуникационните и информационни технологии могат значително да подобрят градския живот. Могат да ни помогнат в организирането на обществените услуги, с пестенето на електроенергия, организацията и синхронизирането на работата между различните звена в държавната администрация и институциите. Технологиите могат да намерят приложение в транспортните услуги, “smart parking meter” е типичен пример. Услугата ни позволява да намираме бързо свободни паркинг места, вместо да се лутаме из улиците в търсене на такива. Освен това позволява дигитално плащане, за по-голямо улеснение. Също така е възможно оптимизиране на транспорта, като се имплементира система за адаптиране на светофарите в реално време, спрямо трафика по улиците и булевардите.

 

Може да се намали използваната електроенергия от уличното осветление, като се внедрят енергоспестяващи системи. Например, с помощта на сензори и не много сложни алгоритми, уличните лампи могат да светят по-слабо, когато на улицата няма пешеходци или автомобили.

Възможностите са неограничени.

Какво би посъветвал участниците в хакатона?

Съветвам тези, които участват в хакатона, да мечтаят смело. Живеем в свят на неограничени технически възможности, нужно е само да бъдем креативни. Всяка идея може да бъде реализирана технически и да намери подкрепа и потребители, стига да е оригинална и полезна на обществото. Проекти се приемат до 18-ти май на smartthecity.smartit.bg, а финалното събитие ще е седмица след това. Всеки, който е предал проект, дори и в начален етап на идеята, може да го доразвие до самата презентация.


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
„IoT е област, която от няколко години се развива с много голяма скорост“. Разговор за Internet of Things с Владимир Савченко
Обучение с Утвърждение (Част 1)

Share This