Какво да правим ако нямаме предишен трудов опит, а искаме да започнем работа като програмист, quality assurance специалист (тестер) или друга професия в ИТ фирма?

Естествено всички работодатели търсят опитни служители, които имат богат предишен трудов стаж и за съжаление това е най–важният фактор, който има значение за ИТ фирмите за наемането на служители. Но ако вие нямате предишен стаж има тонове неща, които може да направите, за да съставите добра автобиография и да бъдете поканени на интервю.

Как може без да сте работили да натрупате опит, който работодателите да зачитат? Кои са качествата, които работодателите търсят в начинаещите служители и какво води до наемането им? А в тази статия ще ви разкажем как можете да подобрите работната си автобиография, дори и да нямате предишен опит, който да опишете.


Не използвайте шаблони за автобиографията си

Не трябва да използвате шаблони за автобиография като Europass или някой от другите предварително направени шаблони и образци. Това важи и за автобиографиите на кандидати с предишен опит, но важи двойно повече за кандидатите без никакъв предишен трудов стаж. Това е важно, защото всеки кандидат има нещо, което го отличава от останалите кандидати и е важно да започнете автобиографията си с точно това, което ще ви отличи. А шаблоните са направени стандартно да показват в последователност образование, трудов стаж и чак на последно място са тези части, които може точно вас да отличават.

Помислете какво е това, което може да ви отличи. Дали не сте ходили на състезание по програмиране или да сте участвали в националната олимпиада по информатика. Може да сте правили неплатен стаж (това се брои за трудов опит, дори и да не ви се вярва). Или сте направили някой уеб сайт безплатно за нещо, или сте били отличен ученик по математика, или сте били наградени за нещо. Помислете какво е това, което ще ви отличи и точно това може да е правилното начало за автобиографията ви.

Автобиографията трябва да показва първите ви стъпки

За да изберете да търсите работа като програмист или като специалист софтуерно тестване сте имали или някакъв предишен досег досега, или сте чели книга, или сте карали курс за софтуерно тестване, или сте учили в университета, или училище курс по информатика и точно този досег трябва да опишете в автобиографията си. Когато ви наемат на работа или стажантска програма, работодателите инвестират в обучението ви. И всеки работодател иска да види, че след като инвестират във вас няма на третия месец да решите, че програмирането или тестването или системната администрация не са точно за вас и да се насочите към друга сфера или индустрия. Покажете, че сте извървели първите стъпки.

Също работодателите в ИТ индустрията разчитат, че кандидатите ще могат да се учат самостоятелно. Ако започнете на начална позиция като програмист или друга ИТ позиция ще имате ментор или човек, който да ви напътства и помага. Но вие самите ще трябва да сте тези, които ще трябва да се мотивирате да учите, да четете книги и да търсите как може да станете по–добри. Целете автобиографията ви да показва именно тези ви качества.

Не само автобиографията помага

Ако нямате предишен опит ще трябва да кандидатствате на повече места преди да ви поканят дори на едно интервю.
Кандидатите без предишен опит са повечко, а обявите за работа за начинаещи са по–малко. Понякога трябва да кандидатствате на 50 обяви за работа, за да получите дори една покана за интервю. Затова може да си помогнете много ако намерите други начини да кандидатствате, даже и дадената компания да няма публикувана обява за работа. Много ИТ фирми биха оценили, ако се свържете с тях и вежливо им изпратите CV-то си и обясните защо искате да работите в дадената компания. Познавам доста кандидати, които са били наети точно така.
Друг начин да увеличите шансовете си е да посещавате специализираните събития. Средно на година има поне 15 събития. Някои са по–големи, а други по–малки. Но всички те могат да ви помогнат да се доберете до желаната позиция. На тези събития обикновено ходят точно хората, които след това ще оценяват автобиографията ви и ще решават дали да бъдете поканени на интервю. Може да ги разпитате, какво се цени в техните компании. Какво определя дали даден кандидат би бил нает. Какво е ценно за тях в кандидатите без предишен опит. Например ако в дадена фирма ви кажат, че държат кандидатите да знаят добре алгоритмите за програмиране, то може да се приберете, да прочетете една книга за алгоритми, да изпробвате някои от тях и след това да кандидатствате. Това би повишило шансовете ви неимоверно.

Share This